Sınıf yönetimi, kaynakları teşkilatlandırma, çevreyi etkili bir biçimde düzenleme, öğrenci gelişimini gözlemleme, ortaya çıkabilecek öğrenci sorunlarını önceden sezebilme gibi unsurları içinde barındıran sınıftaki hayatın bir orkestra şefliğidir.
Sınıfı bir sistem olarak algılamayı gerektiren sınıf yönetiminin eğitim ve öğretim üzerindeki etkisi literatürde kabul gören bir anlayış biçimidir. Etkili bir sınıf yönetiminde ,sınıf ortamında öğrenciye kazandırılmak istenilen davranış biçimlerinin öğretmenin yönetim dinamiğiyle doğru orantılı olması çok önemlidir . Bu anlamda sınıf ortamının,dinamik süreçlerin etkileşimi içerisindeki alan olduğu söylenebilir. Bu dinamik süreçleri eğitim ve öğretimin hedefleri doğrultusunda yönlendirecek öğretmene önemli görevler düşmektedir . Öğretmen davranışları ,bütünsel olarak sınıf içerisinde verimli zaman kapsamında oldukça önemlidir.
Öğrenmeye ayrılmış olan sürenin en iyi şekilde değerlendirilmesi için öğretmenin ilk önceliği hedef davranışları önceden planlayıp hazırlıklı şekilde sınıf yönetiminde uygulayabilmesidir . Öğretmen , öğrencilerin davranış sorunlarını düzeltip, eğitim ve öğretim süreçlerinin devamı için gerekli olan hazırlıkları yaparak uygulamalıdır. Başarılı bir sınıf yönetiminin en temel unsurlarından birisi ise uygulanacak yöntemlerin plan şemasını yapmaktır .Öğretmenler öğrencilerin sadece yetenek ve öğrenme süreçlerini değil, aynı zamanda olumlu tutum ve davranışlarını geliştirmelidir . Öğretmenin dinamik,mutlu ve kendine duymuş olduğu özgüven öğrencilerin güdülenmesinde etkiliyken tam tersi durumlarda süreci olumsuz etkilemektedir. Bu nedenle öğretmenlerin problemlerinden arınarak sınıfa dinamik bir şekilde girmesi daha etkili karar alıp uygulamaları yönünden öğrenimin hedeflere ulaşabilme sıklığını artırmaktadır.
Öğrencilerin öğrenmeye ayrılmış olan süreyi verimli biçimde değerlendirmeleri, kendilerin de sorumluluk bilincinin gelişmesi ve davranışlarını kontrol edebilmesi açısından oldukça önemlidir.Öğretmenler bir bütünün en önemli parçasıdır.Gerektiğinde yol gösterebildiği gibi öğrencilere adeta ışık saçmalıdır.
Platon der ki:
‘Yeryüzünde barışı sağlayacak sihirli değnek analarla öğretmenlerin elindedir. Eğitim demek, vücutta ve ruhtaki güzelliği ve mükemmelliği son mertebesine kadar geliştirmek demektir'.
İstendik davranışlar göreceli olabildiği gibi kişi kendini her daim mukayese etmelidir.Bütünsel düşünceler her zaman yönetimi kolaylaştırır ve gidilen yolda doğru notalara basmamıza vesile olur.