“Masallarla iç içe büyüyen çocuklar, hayallerine açılan yolda bir kıvılcım ateşi yakarlar. Kıvılcımın etkisiyle gerçekleri hedefleyen çocuklar, varoluşsal bir mücadele verirler. Masal yardımıyla çocuklar, somuttan soyuta yani hayalden gerçeğe geçiş yaparak gerçeğe kendileri ulaşır. Gerçeği kendi kafasında canlandırdığı öznel hayallerle somutlaştırırlar. Eğitici masal okumanın çocukların gelişimi üzerindeki büyük bir etkiye sahip olan faktörlerden biri dil ve konuşma gelişimidir. Çocuklar dili, konuşulanları duyarak ve hikayeleri dinleyerek etkileşim içinde öğrenir. Böylece, eğitici masal okuma çocukta kelime haznelerini geliştirir; çocuklar dil bilgisini ve anlam dizilimini öğrenirler. Masallar, çocukları yeni kelimeler ve sözcük gruplarıyla ilişkilendirerek becerilerini geliştirmelerine ve günlük konuşmaların ilerisine taşımalarına yardımcı olur. Ek olarak eğitici masal okuma, çocukları kelimelerin anlamları ve cümlelerde nasıl bir araya geldikleri hakkında düşünmeye teşvik ederek dil becerilerini geliştirmelerine katkıda bulunur.
Masallar, çocukların hayal gücünü geliştirir ve yaratıcılığını doğrusal yönde teşvik eder. Çocuklar bir eğitici masal dinlediklerinde sahneleri, karakterleri ve ortamları zihinlerinde canlandırırken, belirli etkileşim dahilinde sosyal ve kültürel açıdan öngörülerini bildirecek duruma gelirler. Kendilerini farklı durumlarda hayal dünyasına dahil ederek yapacaklarını düşünürler. Bu yaratıcı oyun, hayatın çeşitli alanlarına uygulanabilen yaratıcılığın ön plana çıkmasını destekler. Bu hayal etme sürecinde çocuğun beyninde kurulan yeni bağlantılar hayal gücünün gelişmesine yardımcı olur.
Kısaca masallar, çocukları birçok açıdan olumlu yönde etkileyen önemli okuma metinleri arasında yer alır. Sizler de çocuklarınızla masal okuma etkinlikleri gerçekleştirerek, zihinsel gelişimlerine ve hayal güçlerine katkıda bulunabilirsiniz.”