Şemsettin Yılmaz Yeni
Merve Gündüzgil
Köşe Yazarı
Merve Gündüzgil
 

AKADEMİK ERTELEME DAVRANIŞI

Bireyden yapması istenilen bir beklenti veya işi son anda yapması ya da hiç yapmamasına erteleme davranışı denir. Bireylerin gün içinde erteleme davranışı göstermesi normal bir durum olarak karşılansa da dikkat edilmesi gereken nokta bu davranışın sıklığıdır. Bireyin sürekli erteleme davranışında bulunması bir süre sonra bazı sıkıntıları doğuracağı gibi stres ve kaygı duyguları yaşamasına da neden olabilmektedir. Erteleme davranışının eğitim hayatında öğrenciler tarafından yapılması akademik erteleme olarak adlandırılmaktadır.  Yapılan araştırmalar akademik erteleme davranışı gösteren öğrencilerin başka kişiler tarafından değerlendirme korkularının bulunduğunu ve gösterilen çabaya rağmen istedikleri kadar iyi olmayacakları düşüncelerinin erteleme davranışına yönlendirdiğini göstermektedir. AKADEMİK ERTELEMENİN NEDENLERİ ARASINDA; -Motivasyon eksikliği -Başarısızlık korkusu -Değerlendirilme kaygısı -Mükemmelliyetçilik -Görevle başa çıkma yetersizliği -Sorumluluklardan bahane üreterek kaçma -Zamanı yönetme ve planla ile ilgili sorun yaşanması -Öğrenme eksikliğinin yaşanması -Bireyin iç disiplinini oluşturamaması gibi nedenler yer almaktadır. AKADEMİK ERTELEMEDEN KAÇINMAK İÇİN NELER YAPILMALI 1.Görevler küçük parçalara bölünmeli Büyük görev ve sorumluluklar başlangıçta zor görünebilir. Görevi araştırma, yazma ve düzenleme gibi yönetilebilir bölümlere ayırmak, planlamanın yanı sıra zaman yönetimi becerilerinin geliştirmesine ve uygulamasına yardımcı olacaktır 2.Yapılan görev birey için anlamlı hale getirilmeli Yapılacak olan görev ya da işin birey için anlamlı hale getirilmesi ve bireyin ilgi alanlarıyla bağdaştırılması motivasyonun sağlanmasına yardımcı olacaktır. 3. Görevi yerine getirmeye olan inanç arttırılmalı Ertelemenin nedenlerinden birinin bireylerin korktukları veya beklentileri karşılayamayacaklarını düşündükleri için ertelemesidir. Çabaların ve geçmiş başarıların farkına vararak güveni artırmak, çalışmalara karşı daha olumlu bir tutum geliştirmenize yardımcı olacak ve işe başlamayı kolaylaştıracaktır. 4.Özel bir çalışma alanı yaratılmalı Her gün oturabilecek ve işin yapabileceği özel bir sessiz alan yaratmak etrafınızda sizi rahatsız edecek durumlardan uzaklaşmanıza ve odaklanmanıza katkı sağlayacaktır. Akademik erteleme davranışı gösteren bireylerin hangi dersi nasıl çalışacağına karar verememesi ve sorumluluk almaktan kaçtıkları görülmektedir. Sorumluluk bilincinden kaçmaya çalışan birey dikkatini farklı durumlara yönelterek problemin önüne geçmeye çalışır. Bir problemin önüne geçmek için en önemli nokta problemin farkında olmaktır. Birey hangi durumlarda erteleme davranışında bulunduğunu, çeşitli bahanelerle mi yoksa bilinçli olarak mı bu davranışı sergilediğini fark ettiği zaman erteleme davranışında düzelmeler yaşayacaktır. Fakat bunları yapmasına rağmen erteleme birey için büyük bir problem haline gelmişse ve birey erteleme davranışıyla başa çıkmakta zorluk yaşıyorsa bir uzamandan yardım almaktan çekinmemelidir.
Ekleme Tarihi: 18 Eylül 2023 - Pazartesi
Merve Gündüzgil

AKADEMİK ERTELEME DAVRANIŞI

Bireyden yapması istenilen bir beklenti veya işi son anda yapması ya da hiç yapmamasına erteleme davranışı denir. Bireylerin gün içinde erteleme davranışı göstermesi normal bir durum olarak karşılansa da dikkat edilmesi gereken nokta bu davranışın sıklığıdır. Bireyin sürekli erteleme davranışında bulunması bir süre sonra bazı sıkıntıları doğuracağı gibi stres ve kaygı duyguları yaşamasına da neden olabilmektedir. Erteleme davranışının eğitim hayatında öğrenciler tarafından yapılması akademik erteleme olarak adlandırılmaktadır.  Yapılan araştırmalar akademik erteleme davranışı gösteren öğrencilerin başka kişiler tarafından değerlendirme korkularının bulunduğunu ve gösterilen çabaya rağmen istedikleri kadar iyi olmayacakları düşüncelerinin erteleme davranışına yönlendirdiğini göstermektedir.

AKADEMİK ERTELEMENİN NEDENLERİ ARASINDA;

-Motivasyon eksikliği

-Başarısızlık korkusu

-Değerlendirilme kaygısı

-Mükemmelliyetçilik

-Görevle başa çıkma yetersizliği

-Sorumluluklardan bahane üreterek kaçma

-Zamanı yönetme ve planla ile ilgili sorun yaşanması

-Öğrenme eksikliğinin yaşanması

-Bireyin iç disiplinini oluşturamaması gibi nedenler yer almaktadır.

AKADEMİK ERTELEMEDEN KAÇINMAK İÇİN NELER YAPILMALI

1.Görevler küçük parçalara bölünmeli

Büyük görev ve sorumluluklar başlangıçta zor görünebilir. Görevi araştırma, yazma ve düzenleme gibi yönetilebilir bölümlere ayırmak, planlamanın yanı sıra zaman yönetimi becerilerinin geliştirmesine ve uygulamasına yardımcı olacaktır

2.Yapılan görev birey için anlamlı hale getirilmeli

Yapılacak olan görev ya da işin birey için anlamlı hale getirilmesi ve bireyin ilgi alanlarıyla bağdaştırılması motivasyonun sağlanmasına yardımcı olacaktır.

3. Görevi yerine getirmeye olan inanç arttırılmalı

Ertelemenin nedenlerinden birinin bireylerin korktukları veya beklentileri karşılayamayacaklarını düşündükleri için ertelemesidir. Çabaların ve geçmiş başarıların farkına vararak güveni artırmak, çalışmalara karşı daha olumlu bir tutum geliştirmenize yardımcı olacak ve işe başlamayı kolaylaştıracaktır.

4.Özel bir çalışma alanı yaratılmalı

Her gün oturabilecek ve işin yapabileceği özel bir sessiz alan yaratmak etrafınızda sizi rahatsız edecek durumlardan uzaklaşmanıza ve odaklanmanıza katkı sağlayacaktır.

Akademik erteleme davranışı gösteren bireylerin hangi dersi nasıl çalışacağına karar verememesi ve sorumluluk almaktan kaçtıkları görülmektedir. Sorumluluk bilincinden kaçmaya çalışan birey dikkatini farklı durumlara yönelterek problemin önüne geçmeye çalışır. Bir problemin önüne geçmek için en önemli nokta problemin farkında olmaktır. Birey hangi durumlarda erteleme davranışında bulunduğunu, çeşitli bahanelerle mi yoksa bilinçli olarak mı bu davranışı sergilediğini fark ettiği zaman erteleme davranışında düzelmeler yaşayacaktır. Fakat bunları yapmasına rağmen erteleme birey için büyük bir problem haline gelmişse ve birey erteleme davranışıyla başa çıkmakta zorluk yaşıyorsa bir uzamandan yardım almaktan çekinmemelidir.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve elazigbulten.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.