Bingöl'de düzenlenen bir panelde, deprem bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Yedisu Fayı’nın 250 yıllık döngüsünün tamamlandığını belirterek büyük bir depremin yakın olduğunu vurguladı. Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İl Koordinasyon Kurulu tarafından gerçekleştirilen panelde konuşan Prof. Dr. Görür, Bingöl’ün Kuzey Anadolu ve Doğu Anadolu fay hatlarının kesişim noktasında yer aldığını hatırlatarak, bu bölgenin yüksek risk taşıdığını ifade etti. 1939 Erzincan depremi sırasında Yedisu Fayı'nın kırılmadığını hatırlatan Görür, “Bu fay son olarak 1784 yılında hareketlendi. Dolayısıyla fayda biriken stres artık büyük bir depreme yol açmaya hazır. Ancak, zamanını kesin olarak tahmin etmek mümkün değil” şeklinde konuştu.

Depreme karşı dirençli bir kent inşa etmenin, sağlam mühendislik, kaliteli malzeme ve doğru zemin analizi ile mümkün olabileceğine dikkat çeken Görür, “Deprem gerçekleşmeden önce olası zararları öngörmeli ve bu doğrultuda önlemler almalıyız. Bu şekilde can kaybını minimize edebiliriz” dedi.

Bingöl’ün deprem dirençli bir şehir haline getirilmesinin mümkün olduğunu belirten Görür, bunun yalnızca teknik değil, aynı zamanda kültürel bir dönüşüm gerektirdiğini vurguladı. Bu sürece belediyeden halka, altyapıdan ekonomiye kadar tüm kesimlerin dahil olması gerektiğini belirten Görür, "Türkiye’yi 20 yıl içinde deprem dirençli hale getirebiliriz" dedi.

Meteorolojiden Elazığ için Kuvvetli Rüzgar ve Toz Taşınımı Uyarısı Meteorolojiden Elazığ için Kuvvetli Rüzgar ve Toz Taşınımı Uyarısı

Kentte detaylı bir mikro bölgeleme çalışmasının gerekliliğine dikkat çeken Görür, bu çalışmanın yüzeysel değil, bilimsel bir temele dayanması gerektiğini belirterek, “Bingöl’ü karelere ayırıp her bir karede sondaj yaparak, jeolojik ve jeofizik analizler gerçekleştirilmelidir. Bu çalışmanın maliyeti oldukça yüksek olup, yaklaşık 30-40 milyon dolar gibi bir bütçe gerektirecektir” ifadelerini kullandı.