Şemsettin Yılmaz Yeni

Elazığ’dan Türkiye’ye Yeşil Miras: 87 Türde Milyonlarca Fidan

Elazığ (Elazığ Bülten) - Elazığ Bülten İnternet Haberciliği | 18.11.2024 - 17:09, Güncelleme: 18.11.2024 - 17:09 696 kez okundu.
 

Elazığ’dan Türkiye’ye Yeşil Miras: 87 Türde Milyonlarca Fidan

Elazığ Orman Bölge Müdürlüğüne bağlı fidanlıklar, yetiştirdikleri 87 farklı türde milyonlarca fidanla Türkiye'nin dört bir yanını yeşillendiriyor.

  Elazığ Orman Bölge Müdürlüğüne bağlı fidanlıklar, yetiştirdikleri 87 farklı türde milyonlarca fidanla Türkiye'nin dört bir yanını yeşillendiriyor. Müdürlüğün sorumluluğundaki Elazığ, Malatya, Bingöl ve Tunceli illerindeki fidanlık şefliklerinde her yıl sedir, meşe, ardıç, karaçam, dişbudak, mahlep, aylantus, badem, ceviz, gül, kamelya, leylak ve asma gibi pek çok türde fidan üretiliyor. Bu yıl toplamda 10 milyon fidan üretimi gerçekleştirilirken, yıllık üretim kapasitesinin 20 milyona ulaştığı belirtildi. Bu fidanların yarısı, Elazığ, Malatya, Bingöl, Tunceli, Bitlis, Van, Hakkari ve Muş illerinde yer alan 23 bin hektarlık ağaçlandırma alanlarında kullanılması planlanıyor. Geri kalanı ise Türkiye genelindeki kamu kurumları, özel sektör ve bireysel ağaçlandırma çalışmalarına tahsis ediliyor. Kamu projeleri ve fidan dikim etkinliklerinde ücretsiz sağlanan fidanlar, özel sektör ve vatandaşlara ücretli olarak temin ediliyor. Fidanlıkların Başarısı Elazığ Orman Bölge Müdürü Mustafa Arpacı, bölgenin genel olarak bozkır özellikleri taşıdığını belirterek, son 20 yılda geniş kapsamlı ağaçlandırma faaliyetleri yürütüldüğünü vurguladı. Arpacı, “Fidanlıklarımızda bu yıl 10 milyon fidan ürettik. Geçmiş yıllardan kalan fidanlarla birlikte yılda 15 milyon fidanın bakımı yapılıyor. Üretimin yüzde 80’i ardıç, sedir, karaçam ve kızılçam gibi asli ağaç türlerinden oluşuyor. Kalan kısmı ise peyzaj çalışmalarında kullanılan süs bitkileri oluşturuyor,” dedi. Fidanlık şefliklerinin yüksek üretim kapasitesine sahip olduğunu ifade eden Arpacı, fidan yetiştirmenin büyük emek ve dikkat gerektirdiğini söyledi. Fidanların çimlenmeden dikime hazır hale gelene kadar her aşamada titizlikle bakıldığına işaret eden Arpacı, kaliteli fidan üretiminin başarılı ağaçlandırma çalışmalarının temelini oluşturduğunu ifade etti. Arpacı ayrıca, ağaçlandırma çalışmalarında kullanılacak fidan miktarının, ağaçlandırılacak alanın büyüklüğüne ve piyasa ihtiyaçlarına göre belirlendiğini belirterek, “Toprak hazırlığı ve dikim çalışmaları ne kadar iyi yapılırsa yapılsın, kaliteli bir fidan olmadan başarı elde etmek neredeyse imkânsızdır. Bu nedenle fidanların doğru tekniklerle ve sağlıklı şekilde yetiştirilmesi, başarının sigortasıdır,” değerlendirmesinde bulundu. Elazığ Orman Bölge Müdürlüğü, yürüttüğü bu çalışmalarla hem bölgeyi hem de ülke genelini daha yeşil bir geleceğe hazırlamayı hedefliyor.
Elazığ Orman Bölge Müdürlüğüne bağlı fidanlıklar, yetiştirdikleri 87 farklı türde milyonlarca fidanla Türkiye'nin dört bir yanını yeşillendiriyor.
 

Elazığ Orman Bölge Müdürlüğüne bağlı fidanlıklar, yetiştirdikleri 87 farklı türde milyonlarca fidanla Türkiye'nin dört bir yanını yeşillendiriyor. Müdürlüğün sorumluluğundaki Elazığ, Malatya, Bingöl ve Tunceli illerindeki fidanlık şefliklerinde her yıl sedir, meşe, ardıç, karaçam, dişbudak, mahlep, aylantus, badem, ceviz, gül, kamelya, leylak ve asma gibi pek çok türde fidan üretiliyor. Bu yıl toplamda 10 milyon fidan üretimi gerçekleştirilirken, yıllık üretim kapasitesinin 20 milyona ulaştığı belirtildi.

Bu fidanların yarısı, Elazığ, Malatya, Bingöl, Tunceli, Bitlis, Van, Hakkari ve Muş illerinde yer alan 23 bin hektarlık ağaçlandırma alanlarında kullanılması planlanıyor. Geri kalanı ise Türkiye genelindeki kamu kurumları, özel sektör ve bireysel ağaçlandırma çalışmalarına tahsis ediliyor. Kamu projeleri ve fidan dikim etkinliklerinde ücretsiz sağlanan fidanlar, özel sektör ve vatandaşlara ücretli olarak temin ediliyor.

Fidanlıkların Başarısı

Elazığ Orman Bölge Müdürü Mustafa Arpacı, bölgenin genel olarak bozkır özellikleri taşıdığını belirterek, son 20 yılda geniş kapsamlı ağaçlandırma faaliyetleri yürütüldüğünü vurguladı. Arpacı, “Fidanlıklarımızda bu yıl 10 milyon fidan ürettik. Geçmiş yıllardan kalan fidanlarla birlikte yılda 15 milyon fidanın bakımı yapılıyor. Üretimin yüzde 80’i ardıç, sedir, karaçam ve kızılçam gibi asli ağaç türlerinden oluşuyor. Kalan kısmı ise peyzaj çalışmalarında kullanılan süs bitkileri oluşturuyor,” dedi.

Fidanlık şefliklerinin yüksek üretim kapasitesine sahip olduğunu ifade eden Arpacı, fidan yetiştirmenin büyük emek ve dikkat gerektirdiğini söyledi. Fidanların çimlenmeden dikime hazır hale gelene kadar her aşamada titizlikle bakıldığına işaret eden Arpacı, kaliteli fidan üretiminin başarılı ağaçlandırma çalışmalarının temelini oluşturduğunu ifade etti.

Arpacı ayrıca, ağaçlandırma çalışmalarında kullanılacak fidan miktarının, ağaçlandırılacak alanın büyüklüğüne ve piyasa ihtiyaçlarına göre belirlendiğini belirterek, “Toprak hazırlığı ve dikim çalışmaları ne kadar iyi yapılırsa yapılsın, kaliteli bir fidan olmadan başarı elde etmek neredeyse imkânsızdır. Bu nedenle fidanların doğru tekniklerle ve sağlıklı şekilde yetiştirilmesi, başarının sigortasıdır,” değerlendirmesinde bulundu.

Elazığ Orman Bölge Müdürlüğü, yürüttüğü bu çalışmalarla hem bölgeyi hem de ülke genelini daha yeşil bir geleceğe hazırlamayı hedefliyor.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve elazigbulten.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.