Şemsettin Yılmaz Yeni

Fırat Üniversitesi Hastanesi PET-CT Cihazı ile Kanser Tespiti ve Nörolojik İncelemelerde Yeni Dönem Başlattı

Sağlık (Elazığ Bülten) - Elazığ Bülten İnternet Haberciliği | 07.11.2024 - 10:47, Güncelleme: 07.11.2024 - 10:47 663 kez okundu.
 

Fırat Üniversitesi Hastanesi PET-CT Cihazı ile Kanser Tespiti ve Nörolojik İncelemelerde Yeni Dönem Başlattı

Fırat Üniversitesi Hastanesi Nükleer Tıp Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Tansel Ansel Balcı, PET-CT cihazı hakkında yaptığı açıklamada, bu gelişmiş teknoloji ile kanserin yerini hızlı ve net bir şekilde tespit ettiklerini belirtti. PET-CT’nin, nükleer tıp ile anatomik görüntülemenin birleşimi olduğunu ve kanserin yerinin belirlenmesinde büyük bir öneme sahip olduğunu ifade etti.

Bu cihaz, kanserin vücutta yayılma durumunu tespit etmenin yanı sıra, tedavi sürecinin nasıl ilerlediğini ve tedaviye yanıt verilip verilmediğini kontrol etme imkânı sağlıyor. Prof. Dr. Balcı, PET-CT cihazının sadece kanser tanısı ve tedavi izleme amacıyla kullanılmadığını, nörolojik hastalıklar için de önemli bir araç olduğunu söyledi. Beynin yüksek oranda şeker tükettiğini ve PET-CT teknolojisinin bu durumu takip ederek beyin fonksiyonlarını analiz ettiğini vurgulayan Balcı, özellikle demans hastalığının teşhisi için PET-CT'nin büyük bir fayda sağladığını aktardı. PET-CT çekimi için gelen hastalar, öncelikle işlemin detayları hakkında bilgilendiriliyor. Prof. Dr. Balcı, özellikle diyabet hastalarının PET-CT çekimi öncesi dikkat etmeleri gereken hususları sıralayarak, karbonhidratlardan fakir, protein ağırlıklı bir diyet öneriyor. Ayrıca, işlem öncesinde verilen radyoaktif maddelerin vücutta doğru şekilde birikmesi için hastaların bir süre sessiz ve sakin bir odada beklemeleri gerektiğini belirtti. PET-CT çekimi sırasında, hastaların radyasyonun vücuttan daha iyi atılabilmesi için tuvalete yönlendirilmesi ve sonrasında idrar yapmalarının sağlanması gerektiği de açıklandı. Çekim tamamlandıktan sonra, hastalar dinlenme odasına alınıp, görüntüler değerlendirilerek ek bir çekime ihtiyaç olup olmadığına karar veriliyor. Prof. Dr. Balcı, bu işlemlerin sonrasında hastaların, çevrelerindeki kişilerin radyasyona maruz kalmaması için belirli önlemler alması gerektiğini de hatırlattı. Fırat Üniversitesi Hastanesinde yaklaşık bir yıldır kullanılan PET-CT cihazı, uzun bir bekleyişin ardından, Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fahrettin Göktaş’ın liderliğinde hastaneye kazandırılmıştır. Prof. Dr. Balcı, bu gelişmenin gerçekleşmesinde Fırat Üniversitesi’nin vizyoner yaklaşımının büyük katkısı olduğunu belirterek, başta Rektör Prof. Dr. Fahrettin Göktaş olmak üzere, hastanenin eski başhekimi Prof. Dr. İrfan Kaygusuz’a ve destek veren diğer yetkililere teşekkür etti. Bu cihaz sayesinde, Elazığ’daki hastalar artık daha hızlı ve daha etkili bir şekilde teşhis ve tedavi süreçlerinden faydalanabiliyor.
Fırat Üniversitesi Hastanesi Nükleer Tıp Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Tansel Ansel Balcı, PET-CT cihazı hakkında yaptığı açıklamada, bu gelişmiş teknoloji ile kanserin yerini hızlı ve net bir şekilde tespit ettiklerini belirtti. PET-CT’nin, nükleer tıp ile anatomik görüntülemenin birleşimi olduğunu ve kanserin yerinin belirlenmesinde büyük bir öneme sahip olduğunu ifade etti.

Bu cihaz, kanserin vücutta yayılma durumunu tespit etmenin yanı sıra, tedavi sürecinin nasıl ilerlediğini ve tedaviye yanıt verilip verilmediğini kontrol etme imkânı sağlıyor.

Prof. Dr. Balcı, PET-CT cihazının sadece kanser tanısı ve tedavi izleme amacıyla kullanılmadığını, nörolojik hastalıklar için de önemli bir araç olduğunu söyledi. Beynin yüksek oranda şeker tükettiğini ve PET-CT teknolojisinin bu durumu takip ederek beyin fonksiyonlarını analiz ettiğini vurgulayan Balcı, özellikle demans hastalığının teşhisi için PET-CT'nin büyük bir fayda sağladığını aktardı.

PET-CT çekimi için gelen hastalar, öncelikle işlemin detayları hakkında bilgilendiriliyor. Prof. Dr. Balcı, özellikle diyabet hastalarının PET-CT çekimi öncesi dikkat etmeleri gereken hususları sıralayarak, karbonhidratlardan fakir, protein ağırlıklı bir diyet öneriyor. Ayrıca, işlem öncesinde verilen radyoaktif maddelerin vücutta doğru şekilde birikmesi için hastaların bir süre sessiz ve sakin bir odada beklemeleri gerektiğini belirtti.

PET-CT çekimi sırasında, hastaların radyasyonun vücuttan daha iyi atılabilmesi için tuvalete yönlendirilmesi ve sonrasında idrar yapmalarının sağlanması gerektiği de açıklandı. Çekim tamamlandıktan sonra, hastalar dinlenme odasına alınıp, görüntüler değerlendirilerek ek bir çekime ihtiyaç olup olmadığına karar veriliyor. Prof. Dr. Balcı, bu işlemlerin sonrasında hastaların, çevrelerindeki kişilerin radyasyona maruz kalmaması için belirli önlemler alması gerektiğini de hatırlattı.

Fırat Üniversitesi Hastanesinde yaklaşık bir yıldır kullanılan PET-CT cihazı, uzun bir bekleyişin ardından, Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fahrettin Göktaş’ın liderliğinde hastaneye kazandırılmıştır. Prof. Dr. Balcı, bu gelişmenin gerçekleşmesinde Fırat Üniversitesi’nin vizyoner yaklaşımının büyük katkısı olduğunu belirterek, başta Rektör Prof. Dr. Fahrettin Göktaş olmak üzere, hastanenin eski başhekimi Prof. Dr. İrfan Kaygusuz’a ve destek veren diğer yetkililere teşekkür etti. Bu cihaz sayesinde, Elazığ’daki hastalar artık daha hızlı ve daha etkili bir şekilde teşhis ve tedavi süreçlerinden faydalanabiliyor.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve elazigbulten.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.