Elazığ’ın yetiştirdiği önemli bilim insanlarından Prof. Dr. Toker Ergüder, Cumhurbaşkanlığı Sağlık Politikaları Kurulu'na üye olarak atandı. Halk sağlığı alanındaki başarısı, özellikle sigara ve alkolle mücadele konusunda yürüttüğü projelerle tanınan Ergüder, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Türkiye Ofisi'ndeki görevleriyle de ulusal ve uluslararası alanda büyük takdir topladı.

Prof. Dr. Toker Ergüder Kimdir?

1965 yılında Elazığ’da doğan Prof. Dr. Toker Ergüder, Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden 1989 yılında mezun olduktan sonra sağlık alanındaki kariyerine hızla yön verdi. 2017 yılında Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı'na profesör olarak atandı. 1997 ile 2006 yılları arasında Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nde görev aldı ve bu süreçte tütünle mücadele konusunda önemli adımlar atarak 2006 yılında Tütün ve Alkol Kullanımı ile Mücadele Şube Müdürlüğü’nü kurdu.

Enis Yavuz Yıldırım: “Denetimli Serbestlik, Rehabilitasyonun Güçlü Bir Aşamasıdır” Enis Yavuz Yıldırım: “Denetimli Serbestlik, Rehabilitasyonun Güçlü Bir Aşamasıdır”

2007-2012 yılları arasında Dünya Sağlık Örgütü Türkiye Ofisi’nde Tütün Kullanımı ile Mücadele uzmanı olarak görev yapan Ergüder, 2013-2015 yılları arasında Küresel Trafik Güvenliği Projesi’nde de aktif olarak yer aldı. Halen DSÖ Türkiye Ofisi'nde Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar ve Sağlığın Geliştirilmesi Program Yöneticisi olarak görevini sürdürüyor. Ayrıca, sigara kullanımı, hipertansiyon kontrolü, tuz kullanımının azaltılması ve trans yağların eliminasyonu gibi sağlık projelerinde aktif rol oynamaktadır.

Prof. Dr. Ergüder, dünya çapında sağlık politikalarının şekillendirilmesinde önemli katkılarda bulunmuş bir isimdir. DSÖ ve Sağlık Bakanlığı’ndaki görevleri esnasında, Türkiye’de tütün kontrolü için büyük adımlar atılmasını sağlamış, dumansız hava sahası yasası ve düz paket uygulaması gibi tütünle mücadeleye yönelik önemli halk sağlığı önlemleri getirilmiştir. Ayrıca, alkol kontrolü, trans yağların ortadan kaldırılması ve tuz tüketiminin azaltılması konularında da pek çok yasal düzenlemenin hazırlanmasına katkıda bulunmuştur.

Prof. Dr. Ergüder, 30'a yakın ülkeye tütün kontrolü ve sağlık politikaları konusunda teknik destek sağlamış, ayrıca birçok ulusal ve uluslararası sağlık projesinde yer almıştır. 2015 yılında Yeşilay tarafından "En Yeşilaycı Akademisyen Ödülü"ne layık görülen Ergüder, 2016 yılında Dünya Sağlık Örgütü tarafından "Director-General’s Reward of Excellence" ödülünü almıştır. 2018 yılında ise Birleşmiş Milletler tarafından “Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Görev Gücü Ödülü”ne değer görülmüştür.

Prof. Dr. Toker Ergüder, çalışmalarının yanı sıra birçok ulusal ve uluslararası bilimsel yayına da imza atmış, madde bağımlılığı ve halk sağlığı alanındaki araştırmalarıyla büyük takdir toplamıştır.