Açıkkapı, yaşanan afetin ardından ilgili kurumlarla koordinasyon içerisinde hemen harekete geçtiklerini belirterek, üreticilerin mağduriyetinin giderilmesi için yoğun çaba gösterdiklerini ifade etti.

Geçtiğimiz günlerde Elazığ’da etkisini gösteren kar yağışının ardından yaşanan ani sıcaklık düşüşlerinin, özellikle 10, 11 ve 12 Nisan tarihlerinde zirai üretimi ciddi şekilde etkilediğini dile getiren Milletvekili Açıkkapı, bu sürecin sadece Elazığ’ı değil, aynı zamanda bölgedeki birçok ili etkisi altına alan geniş çaplı bir doğa olayı olduğunu belirtti. Açıkkapı, “Mart ve Nisan aylarında, özellikle son üç günlük süreçte, Elazığ başta olmak üzere birçok ilimizde şiddetli kar yağışı, don ve dolu gibi olumsuz hava olayları yaşanmıştır. Hava sıcaklıkları bazı bölgelerde -15 derecenin altına kadar inmiş, son 30 yılın en düşük sıcaklık değerleri kaydedilmiştir. Bu durum, 2014 yılında yaşadığımız büyük zirai don olayından sonra en geniş etkiye sahip afettir. Başta Elazığlı çiftçilerimiz olmak üzere, tüm üreticilerimize geçmiş olsun dileklerimi iletiyor, Rabbim milletimizi her türlü afetten korusun diyorum,” ifadelerini kullandı.

Doğal afetin meydana geldiği ilk andan itibaren süreci yakından takip ettiklerini belirten Açıkkapı, Tarım ve Orman Bakanı ile de ivedilikle iletişime geçtiklerini söyledi. Açıkkapı, “Sayın Bakanımız ile telefon irtibatımız oldu ve kendisi süreci yakından takip ettiğini, Bakanlık ekiplerinin sahada gerekli çalışmaları başlattığını ifade etti. Bakanlığımızın tüm birimleri ilk andan itibaren sahadadır. Ekipler, 7 gün 24 saat esasına göre zarar gören bölgelerde tespit çalışmalarını titizlikle sürdürmektedir,” dedi.

Milletvekili Ejder Açıkkapı, çiftçilerin bu süreçte dikkat etmesi gereken bazı hususlara da değindi. Özellikle zarar gören alanların ve ürünlerin tespiti noktasında çiftçilere önemli görevler düştüğünü ifade eden Açıkkapı, üreticilere şu uyarılarda bulundu:

“Zirai don nedeniyle ürünlerinde zarar meydana gelen çiftçilerimiz, hiç vakit kaybetmeden Tarım ve Orman İl veya İlçe Müdürlüklerimize başvurarak zarar tespitine yönelik bildirimde bulunmalıdır. Bu adım, sürecin resmiyete dökülmesi ve destek mekanizmalarının işletilebilmesi açısından büyük önem taşımaktadır. Ayrıca TARSİM sigortası bulunan üreticilerimiz, en kısa sürede ALO 172 TARSİM hattını arayarak veya bağlı bulundukları acentelere başvurarak hasar ihbarında bulunmalıdır. Ürünlerdeki zararın belgelendirilmesi açısından, mevcut durumun fotoğraflarla kayıt altına alınması da sürece katkı sağlayacaktır.”

FÜ’den Türkiye Çapında Büyük Başarı FÜ’den Türkiye Çapında Büyük Başarı

Milletvekili Açıkkapı, tarımsal üretimin sekteye uğramaması, çiftçilerin emeklerinin heba olmaması ve Elazığ ekonomisinin zarar görmemesi adına çalışmalarını kararlılıkla sürdüreceklerini belirtti. “Elazığ tarım açısından oldukça önemli bir potansiyele sahip. Bu potansiyelin korunması ve üreticilerimizin emeğinin karşılığını alabilmesi için üzerimize düşen sorumluluğu yerine getirmeye devam edeceğiz. Zarar tespit sürecinin ardından ilgili desteklerin hızlı ve etkin bir şekilde sağlanabilmesi için Tarım ve Orman Bakanlığımız, İl ve İlçe Tarım Müdürlüklerimiz ve diğer ilgili kurumlarla sürekli irtibat halindeyiz. Üretimin devamlılığı, toprağın bereketi ve çiftçimizin alın terinin karşılık bulması için var gücümüzle çalışacağız” dedi.

Son olarak, afetlerin önlenmesinin mümkün olmasa da, zararların en aza indirgenmesi için hem yerel hem merkezi yönetimlerin iş birliği içerisinde hareket etmesinin büyük önem taşıdığını vurgulayan Açıkkapı, çiftçilerin yalnız olmadığını ve AK Parti olarak her zaman üreticilerin yanında olmaya devam edeceklerini sözlerine ekledi.