Elektrik Arıza İhbar Uygulaması ile Sorunlar Hızla Çözüme Kavuşuyor

Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş. (TEDAŞ) Genel Müdürlüğü tarafından, ELDER iş birliğiyle geliştirilen "Elektrik Arıza İhbar Uygulaması," yayına alındığı günden itibaren kullanıcıların yoğun ilgisiyle karşılaştı. Şu ana kadar 520 bin kişi tarafından indirilen bu uygulama, 21 elektrik dağıtım şirketinin hizmet bölgelerinde bir buçuk milyona yakın arıza ihbarının alınmasına ve bu ihbarların tamamının çözüme ulaştırılmasına katkı sağladı.

Sorunların Hızlı Çözümü Hedefleniyor
İlk kez 2019 yılında yalnızca sokak aydınlatma arızalarını bildirmek amacıyla kullanıma sunulan uygulama, 2023'te kapsamlı bir güncelleme ile genişletildi. Artık sokak aydınlatmalarının yanı sıra elektrik kesintisi ve genel elektrik arızaları da uygulama üzerinden bildirilebiliyor. Ayrıca kullanıcılar, yaptıkları ihbarlara geri bildirimde bulunabiliyor ve tamamlanan ihbarları uygulamadan silebiliyor.

Bir Buçuk Milyon İhbar Çözüme Kavuşturuldu
Elektrik dağıtım hizmetlerinin özel sektör eliyle yürütüldüğü ülkemizde, bu tür kamu destekli mekanizmaların sorunların çözümüne etkili bir katkı sağladığı görüldü. Elektriksel arızaların hızlı çözümü amacıyla geliştirilen ve kullanımı oldukça pratik olan bu uygulama, “App Store, Play Store ve AppGallery” platformlarından mobil cihazlara indirilebiliyor.

Dağıtım Şirketlerinin Zamanında Müdahalesi Gerekiyor
Uygulama üzerinden bildirilen ihbarlar, otomatik konum alma özelliği ile TEDAŞ ve ilgili dağıtım şirketlerine anında iletiliyor. Arıza ya da kesinti durumlarına yapılan müdahaleler TEDAŞ tarafından da takip ediliyor. Elektrik dağıtım şirketlerinin, mevzuata göre belirlenen süreler içinde (örneğin yeraltı kablo tamiratı gibi işlemler imar alanı içinde 72 saat, imar dışında ise 144 saat) bu arızalara müdahale etmeleri ve vatandaşlara geri bildirim sağlamaları gerekiyor.

Uygulama Sürekli Güncelleniyor
Uygulama, vatandaşlardan ve sektördeki paydaşlardan alınan geri bildirimler doğrultusunda sürekli olarak iyileştiriliyor. Son güncellemelerle birlikte ihbarlara geri bildirimde bulunma ve önceki ihbarları uygulama üzerinden silme özellikleri de kullanıcılara sunuldu. Bu sayede Alo 186 çağrı merkezine başvurmadan birçok işlem, bu uygulama aracılığıyla hızlı ve kolay bir şekilde gerçekleştirilebiliyor.

Vatandaşlara Uygulamayı Kullanma Çağrısı
TEDAŞ, vatandaşları uygulamayı kullanmaya davet ederek, "Mobil cihazlarınıza indirip çevrenizdeki elektrik arıza ve aydınlatma sorunlarını ihbar ederek kamu yararına katkı sağlamanızı bekliyoruz." açıklamasında bulundu.

Uygulamayı indirmek için:

Android iOS AppGallery