Elazığ Keban Tesislerinden Bingöl Barajlarına 1.700.000 Sazan Balığı Yavrusu Bırakıldı

Bingöl İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, balıklandırma faaliyetleri hakkında yaptığı açıklamada şu bilgileri paylaştı:

“Su Kaynaklarının Balıklandırılması Projesi” çerçevesinde, ilimizin su ürünleri potansiyelini artırmak amacıyla Elazığ İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'ne bağlı Keban Su Ürünleri Üretim Tesisinde üretilen 1.700.000 sazan balığı yavrusu, ilimizdeki barajlara bırakılmıştır. Bu faaliyet, balık üretim süreçlerinin daha kontrollü ve etkili bir şekilde yürütülmesini sağlamayı hedeflemektedir.

Amacımız, göl ve göletlerimizi balıklandırarak sportif balık avcılığını teşvik etmek ve böylece ekonomimize katkı sağlamaktır. Sürdürülebilir yöntemlerle su ürünleri kaynaklarının kullanılması, gelecek nesillere aktarılması ve iç su ürünleri stoklarının güçlendirilmesi için yavru balıklar göl ve göletlerimize bırakılmaktadır.

Bu balıklandırma çalışmalarıyla, bölgedeki balıkçılığın desteklenmesi ve ekosistem dengesinin korunmasına katkıda bulunulması planlanmaktadır. Amatör balıkçılık turizminin canlanması da beklenmektedir. Ancak, bırakılan yavruların en az bir kez üremesi için balıkçıların ve halkın duyarlı olması ve sürdürülebilir avcılık kurallarına uyması önemlidir.

Balıklandırma programının başarılı olması için av araçları, balık boyu, av zamanı ve yer yasaklarına uyulması, bırakılan yavruların büyümesi için zaman tanınması ve yasal boyutların altında kalan balıkların avlanmaması kritik bir rol oynamaktadır.

Bu kapsamda, ilimizdeki çeşitli baraj göllerine yapılan bırakma işlemleri şu şekildedir: Gülbahar Baraj Gölü’ne 100.000, Beyhan Baraj Gölü’ne 250.000, Özlüce Baraj Gölü’ne 200.000, Pembelik Baraj Gölü’ne 150.000, Kiğı Baraj Gölü’ne 200.000, Yukarı Kaleköy Baraj Gölü’ne 300.000, Aşağı Kaleköy Baraj Gölü’ne 400.000 ve Gayt Baraj Gölü’ne 100.000 adet sazan balığı yavrusu bırakılmıştır.”