CHP Elazığ Milletvekili Gürsel Erol'dan Yerel Yönetimlerin Güçlendirilmesi Üzerine Önemli Açıklamalar

Milletvekili Erol, Türkiye'deki il sayısının 100’e çıkarılması gerektiğini vurgulayarak, illerin ve ilçelerin sınırlarının yeniden belirlenmesi gerektiğini belirtti.

Erol, tarım ve teknolojiye dayalı Organize Sanayi Bölgeleri kurulmasının önemine değinerek, "Yerel yönetimlerin daha güçlü olduğu yeni planlamalar yapılmalıdır. 81 olan il sayısı 100'e çıkarılmalı, ilçelerin sayısı buna göre artırılmalı ve sınırlar yeniden düzenlenmelidir. Bodrum, Manavgat, Alanya, Marmaris, Kuşadası gibi ilçeler 'Turizm Kenti' statüsü kazanmalı ve özel yasal düzenlemelerle gelirleri ve yönetim şekli belirlenmelidir. Ayrıca, tarımsal üretim potansiyeli yüksek olan Ceylanpınar, Akhisar, Polatlı, Elbistan gibi ilçeler 'Tarım Kenti' ilan edilerek, bu bölgelere özel yatırım teşvikleri sağlanmalıdır. Bu kentlerde Tarımsal Organize Sanayi Bölgeleri de kurulmalıdır. Nüfus ve yoğunluk planlaması yapılarak, illerin bürokrasi, sağlık, tarım, turizm, madencilik, enerji, hayvancılık, eğitim gibi özelliklerine göre imar planları revize edilmelidir," dedi.

"SANAYİ VE LOJİSTİK KENTLERLE KALKINMA SAĞLANMALI"

Milletvekili Erol, katma değerli ara mal üretimine öncelik verilmesi gerektiğini vurgulayarak, yüksek katma değerli üretim merkezlerinin oluşturulması için gerekli adımların atılması gerektiğini söyledi. "Lüleburgaz, İnegöl, Nazilli, Çorlu gibi ilçeler 'Sanayi Kenti' statüsü kazanmalı ve buralardaki Organize Sanayi Bölgeleri'nde faaliyet gösteren firmalara ulaşım, iletişim, enerji gibi alanlarda sübvansiyonlar sağlanmalıdır. Ayrıca, sanayi kentlerinde kamu araştırma kurumları kurulmalı ve bu kurumlarda kamu, sanayi ve üniversite iş birliği modeli hayata geçirilmelidir. İskenderun, Bandırma, Tarsus, Gemlik, Tatvan, Akçaabat gibi ilçeler ise 'Lojistik Kentler' olarak yapılandırılmalı ve deniz, hava, kara, demir yolu bağlantılarıyla ulusal, bölgesel ve küresel sisteme entegre edilmelidir. İller genelinde nüfus ve yoğunluk planlaması yapılarak, her ilin kendi özelliklerine göre imar planları gözden geçirilmeli ve her il için ayrı bir üretim modeli oluşturulmalıdır," diye konuştu.

    4o