1 Ekim Dünya Yaşlılar Günü

Sosyoekonomik düzeyin yükselmesi, hastalıkların erken tanısı ve tedavisindeki gelişmeler, sağlık hizmetlerine erişimin artması gibi faktörler, dünya genelinde beklenen yaşam süresinin uzamasına olanak sağlamıştır. Bu durum, yaşlı nüfusun toplam nüfus içerisindeki oranının artmasıyla sonuçlanmış olup, halihazırda dünya nüfusunun yaklaşık %10'unu yaşlı bireyler oluşturmaktadır. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, ülkemizde 65 yaş ve üzeri nüfus son beş yılda %21,4 artarak 2023 yılında toplam nüfusun %10,2’sine ulaşmıştır. Bu artışın devam etmesiyle 2080 yılında, her dört kişiden birinin yaşlı birey olacağı öngörülmektedir.

Bu doğrultuda, her yıl 1 Ekim, "Dünya Yaşlılar Günü" olarak kutlanmakta ve bu gün vesilesiyle yaşlı nüfusun sağlıklı yaşlanması ve yaşlı sağlığı konularında farkındalık faaliyetleri gerçekleştirilmektedir. Yaşlı bireylerin günlük yaşamlarını kolaylaştırmak, sosyal bağlantılarını güçlendirmek ve sağlıklarını iyileştirmek amacıyla yürütülen çalışmaların nihai hedefi, bu bireylerin ve dolayısıyla toplumun hayat kalitesini artırmaktır.

Günümüzde, yaşlıların doğru bilgiye ve sunulan hizmetlere erişimlerinin kolaylaştırılması, bu hedefe ulaşmada önemli bir rol oynamaktadır. Teknoloji kullanımı bu bağlamda önemli bir imkan sunmakta ve yıllar içinde akıllı telefon, bilgisayar ve internet kullanımı açısından yaşlı nüfus da dahil olmak üzere tüm yaş gruplarında önemli bir artış kaydedilmiştir. Araştırmalara göre, internet kullanan 65-74 yaş grubundaki bireylerin oranı 2017 yılında %11,3 iken, 2023 yılında bu oran %40,7’ye yükselmiştir.

Bu kapsamda, Sağlık Bakanlığı tarafından geliştirilen Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS), e-Nabız ve uzaktan sağlık hizmetleri gibi dijital sağlık çözümleri, yaşlı bireylerin sağlık ihtiyaçlarının karşılanmasında önemli bir rol oynamaktadır. Bu yıl, 1 Ekim Dünya Yaşlılar Günü teması olarak "Teknolojiye Hükmet, Sağlığını Yönet" belirlenmiştir.

Toplumun değerli emektarları olan yaşlı bireyler, sağlık ve hastalıklarla ilgili bilgileri güvenilir internet sitelerinden almaya, zararlı yazılım ve uygulamalardan kaçınmaya, Sağlık Bakanlığı'nın web sayfası ve sosyal medya platformlarını takip etmeye, MHRS ve e-Nabız gibi dijital sağlık çözümlerini kullanmaya ve çok yönlü yaşlı değerlendirmesi için aile hekimlerini ziyaret etmeye davet edilmektedir.